Tytyrin Trekoolin tarina

Vanha kasvihuone, jossa yrttejä ja kukkia.
Kappale vanhaa taimistoa. Kutsumme vauvalaksi kasvihuonetta, jossa kasvatamme kukkia, yrttejä ja hyötykasveja. Vauvala oli alkujaan kasvihuone numero yksitoista. Se on rakennettu 1900-luvun alussa.

Lohjalla, puutarhamyymälä Tytyrin Trekoolin paikalla  on sijainnut Suomen ensimmäinen kaupallinen puutarha. Sen perusti vuonna 1889 pomologi, hedelmätutkija Björn Lindberg. Taimitarhan nimi oli SOL-hemin taimisto. Nimi oli johdettu Lindbergin isän, kasvitieteen professori Sextus Otto Lindbergin (1835­–1889)  nimestä.

Taimiston alue oli hyvin laaja, se ulottui Lohjanjärven rannasta aina nykyisen Tytyrin kaivostornin luokse.

Kun taimistosta myöhemmin tuli osakeyhtiö, nimi muutettiin Oy Lohjan Taimistot – Lojo Trädskolor Ab:ksi. Nimessä mainittiin trekoolin ruotsinkielinen kantasana. Tästä juontaakin juurensa meidän nimi, Tytyrin Trekooli.

 

SOL-hemin taimisto keskittyi aluksi tuottamaan hedelmäpuita, mutta myöhemmin tuotantoon tuli kukkia. Vuonna 1904 SOL-hemin taimisto kasvatti 250 000 tulppaania, 370 000 narsissia ja 800 000 kieloa.

Taimiston pellot ulottuivat Lohjanjärven rannalta nykyisen Tytyrin kaivostornin luokse. Kasvihuoneita oli enimmillään kolmetoista, joista yksi, kasvihuone numero 11 on osittain yhä olemassa. Me kutsumme sitä Vauvalaksi. Sieltä löydät Tytyrin Trekoolin yrttejä ja hyötykasveja.

Puutarhamyymälä keskellä Lohjaa

Lohjan taimiston toiminta jatkui aina 1973 saakka. Kaupungin kasvaessa taimiston käytössä ollut maa-alue kuitenkin pieneni vähän kerrallaan. Esimerkiksi vuonna 1927 keskelle taimiston peltoja rakennettiin Pitkäniemeen johtava rautatie, mikä aiheutti taimistolle runsaasti harmia. Sittemmin taimiston pelloille on  rakennettu asuinalue. Nyt taimiston entisellä alueella rakennetaan taas, tällä kertaa Lohjan kaupungin liikuntapuistoa. Liikuntapuiston nimi on Taimiston liikuntapuisto ja sen on määrä valmistua vuonna 2024. 

Tytyrin Trekoolin toiminta on kuitenkin turvattu pitkälle tulevaisuuteen. Olemme solmineet Lohjan kaupungin kanssa vuokrasopimuksen  30 vuodeksi. Kesäkukkia, yrttejä, puita ja pensaita voi siis edelleen ostaa keskellä Lohjan kaupunkia!

 

 

Scroll to Top